Mýty a polopravdy: Ako rozpoznať naozaj kvalitný burčiak?
Azda najviac kontroverzný nápoj, ktorý vzniká v slovenských vinárstvach, je burčiak. Niektorí ho zbožňujú, iní nenávidia. A niektorí mu, žiaľ, ani nedajú šancu kvôli jeho pošramotenej povesti.
Preto sme sa v dnešnej GRAND BARI AKADÉMII rozhodli predstaviť burčiak v pozitívnom svetle. Ukážeme vám, aký výnimočný v skutočnosti je a zároveň sa pokúsime vyvrátiť všetky nepravdivé povery, ktoré o ňom najčastejšie kolujú.
Mýtus č.1: Burčiak je víno pochybnej kvality
Nie, v žiadnom prípade. Burčiak nie je ani víno, ani nemá pochybnú kvalitu – v prípade, že si ho kúpite od poctivého vinára.
Čo je burčiak?
Je to rozkvasený hroznový mušt z čerstvo pozbieranej úrody hrozna. Na jeho výrobu musí byť použité iba hrozno, vypestované na našom území. Keďže sa vinobranie začína práve teraz, tak aj sezóna burčiaka štartuje v týchto dňoch.
Vedeli ste, že... Na Slovensku je predaj burčiaka ohraničený aj legislatívne? Podľa Zákona o vinohradníctve a vinárstve sa môže predávať od 1. augusta do 31. decembra aktuálneho roka. No napriek pomerne dlhému intervalu sa s burčiakom stretnete hlavne v jesenných mesiacoch.
Samotný názov je zahalený rúškom tajomstva. Existujú dve verzie, ako burčiak mohol vzniknúť z pohľadu etymológie – buď pochádza z výrazu „bur džak“ vo význame skvasený/ búrlivý nápoj; alebo z francúzskeho spojenia „vin bourru“, ktorý môžeme preložiť ako nahnevané víno. Oba varianty tak odkazujú na jeho živý charakter (a teda, že kvasí). Ideálny burčiak by mal mať 4 – 6 % alkoholu. Menší podiel môže byť dôsledkom riedenia.
Po prekvasení burčiaka vzniká tzv. rampáš, ktorý je menej sladký, viac zakalený a výraznejšie v ňom cítiť alkohol. Z rampáša sa po úplnom dozretí a odkalení stáva mladé víno.
Mýtus č.2: Bude vám z burčiaku zle od žalúdka
To, že burčiak môže spôsobiť tráviace ťažkosti, je v spoločnosti azda najviac rozšírená povera. Z kvalitného burčiaku vám nevoľno nebude. Práve naopak – burčiak má blahodárne účinky na ľudský organizmus. Vďaka hroznu a prítomnosti živých kvasiniek obsahuje množstvo minerálov, vitamínov (predovšetkým zo skupiny B vitamínov) a stopových prvkov.
Napríklad vitamíny B1-tiamín, B2-riboflavín a B3-niacín pozitívne vplývajú na nervovú sústavu a činnosť srdca. Dámy zas ocenia priaznivé účinky zinku na krásnu pleť a vlasy.
Pozor by si však mali dať diabetici, pretože obsahuje pomerne veľa prírodných cukrov.
Vo všeobecnosti ale platí, že burčiak vám „nesadne“ len vtedy, keď to preženiete s množstvom, alebo keď vypijete nekvalitný či pokazený burčiak.
Ako spoznať dobrý burčiak
Burčiak je kvôli neukončenému procesu kvasenia stále živým organizmom, a preto je náchylnejší na správnu výrobu a skladovanie. Ako by mal vyzerať pravý, nefalšovaný burčiak?
Senzorické vlastnosti
- Mal by mať krásnu žltú farbu (ak je hnedý alebo sivý, v žiadnom prípade ho nepite)
- Pozor na príliš svetlý burčiak, môže byť rozriedený
- Má byť trochu zakalený (nikdy nie úplne priehľadný ako víno)
- Drobný sediment nie je závadou (pri väčšom množstve to však signalizuje znehodnotený obsah s kalmi, usadenými na spodku fľaše)
- Mal by nepatrne bublinkovať
Vôňa
- Vôňa musí byť príjemná, sladká a ovocná
- V aróme jemne cítiť aj kvasinky
- Vyhnite sa burčiaku s priveľmi alkoholovou vôňou (vtedy ide o prekvasený nápoj, ktorý dokáže spôsobiť ťažkosti s trávením)
Chuť
- Sladko-kyslastá s dochuťou kvasiniek
- Bez rušivých zemitých pachutí
- Prítomnosť alkoholu cítiť iba v malej miere
Ako správne skladovať burčiak
Najúčinnejšou radou je vypiť burčiak čím skôr. Aby nedošlo k jeho prekvaseniu, treba ho skladovať minimálne. Ak ale máte celú fľašu, ktorú nie je možné skonzumovať na posedenie, odložte burčiak do chladničky s nie úplne dotiahnutým uzáverom. Prípadne, prepichnite vrchnáčik. Predídete tým nahromadeniu plynov z kvasenia a možnému vybuchnutiu fľaše.
Dajte šancu tohtoročnému burčiaku! Už onedlho sa môžete tešiť na čerstvý Chateau GRAND BARI burčiak z Muškátu žltého. Sledujte nás na Facebooku, kde sa o novej várke burčiaka dozviete ako prvý.