Čo majú spoločné Taliani, Mária Terézia a tokajské víno?
Čo majú spoločné Taliani, Mária Terézia a tokajské víno? Unikátna Tokajská expozícia odhalí všetky tajomstvá
Pre Chateau GRAND BARI je rešpektovanie tradícií neoddeliteľnou súčasťou výroby vína. Vzdať hold histórii Tokaja sme sa preto rozhodli aj pri výstavbe nášho vinárstva. Okrem budovy, inšpirovanej talianskou architektúrou (ktorá odkazuje na pôsobenie Talianov na tomto území), sme v priestoroch vinárstva vytvorili aj originálnu Tokajskú expozíciu.
Expozícia vás prevedie tými najdôležitejšími míľnikmi a rozhodujúcimi udalosťami, ktoré stáli za rozvojom vinohradníctva v tokajskej oblasti. Čo všetko sa dozviete?
Vznik vinohradov a ich zničenie Tatármi
Už medzi 4.– 1. storočím pred naším letopočtom sa na území dnešného Tokaja objavovali prvé snahy o pestovanie viniča. Vo väčšom meradle sa však vinohrady začali vysádzať až v 3.– 4. storočí n.l., kedy sa o to postarali vojaci na popud cisára Probusa. Ten sa totiž nemohol pozerať na svojich pasívnych vojakov, ktorí v čase mimo vojny mali priveľa voľného času.
Za bod zlomu vo vinohradníctve možno považovať založenie kláštorov s vinicami v 11. storočí a následné zavedenie moderných postupov. Zriadením kláštorov v rámci Uhorska, prilákal panovník Bello III. z dynastie Arpádovcov vzdelaných mníchov z Francúzska a Talianska. Tí sa okrem prepisovania kníh a cirkevných povinností zaslúžili o zveľaďovanie pôdy, ktorá sa neskôr stala výborným základom pre pestovanie tradičných tokajských odrôd.
Prosperujúce vinohrady však úplne zničil vpád Tatárov v roku 1241.
Vedeli ste, že: Tokajské pivnice primárne neslúžili na uskladnenie vína, ale ako úkryty pred tatárskym vojskom?
Záchrana viníc
Obnoviť vinice po vyčíňaní Tatárov sa snažil Belo IV. s pomocou vinohradníckych majstrov z Talianska, ktorým sa navyše podarilo vysadiť úplne nové odrody ako Furmint, Ballafant či Bokator. V roku 1270 získala svoje pomenovanie obec Bara (podľa talianskeho mesta Bari), predtým nazývaná aj ako „Zem Talianov“. Tá sa neskôr stala kráľovským majetkom, čo nás viedlo k vytvoreniu sloganu pre naše vína Taste of Kings (chuť kráľov).
Významné postavenie Košíc
V mestách, kde sa pestoval vinič, boli vinohradníci zvýhodnení, no aj tak museli platiť desiatok podľa množstva úrody a produktivity vo výrobe vín. Mesto Košice malo v 14. storočí dokonca monopol na obchod s vínom a o dve storočia neskôr získalo aj vlastné vinice na Tokaji. Dnes na tento historický moment odkazuje víno CASSAVITA, ktorého predaj prispieva k obnove historickej pamiatky v centre mesta.
Prvý tokajský výber
Za vznikom tokajského výberu, tzv. „ASZÚ“, stojí kňaz Szepsi Laczkó Máté, ktorý ako prvý stanovil presnú receptúru pre vytvorenie tokajského výberu. O tom, aké hrozno pozbieral a čo tomu predchádzalo, sa dozviete priamo v našej Tokajskej expozícii.
Legislatíva na ochranu Tokaja
Už v 17. storočí sa objavil zákon, upravujúci zber cibéb a technológiu spracovania tokajských výberov. O viac ako 100 rokov neskôr priniesla pokroková panovníčka Mária Terézia z rodu Habsburgovcov zákon, ktorý stanovil, že z cibéb sa už nebude musieť odvádzať povinný desiatok.
Vedeli ste, že: Rok 1893 bol prelomový z hľadiska ochrany tokajských vín? Práve v tomto roku bol prijatý zákon proti falšovaniu týchto vzácnych vín.
To bola len malá ochutnávka toho, čo všetko nájdete v našej unikátnej Tokajskej expozícii. Príďte nás navštíviť do priestorov vinárstva a sami sa presvedčte o tom, aká je história Tokaja nevšedná a aké tajomstvá ukrýva. Okrem toho si budete môcť pozrieť aj dominantu expozície – originálny vinársky lis z roku 1873, ktorý je jediným svojho druhu na Slovensku.