GBA: Rozdelenie vín podľa cukornatosti a zvyškového cukru

Na chuť a celkovú kvalitu vína vplýva množstvo faktorov. Napríklad samotný terroir a zloženie pôdy, na ktorej sa vinič pestuje, odroda hrozna či použitá metóda výroby (oxidatívna alebo reduktívna). Ďalším ukazovateľom kvality je dosiahnutá cukornatosť hrozna a následne podiel zvyškového cukru v už hotovom produkte, teda vo víne.
V dnešnej časti GRAND BARI AKADÉMIE sa pozrieme bližšie na tieto pojmy a vysvetlíme si jednu z najbežnejších klasifikácií vín, s ktorou sa môžete stretnúť.
Nie je cukor ako cukor
Cukornatosť hovorí o tom, koľko cukru sa nachádza v hroznovom mušte. Ide o počet kg cukru na 100 litrov muštu. Udáva sa v tzv. stupňoch normalizovaného muštomera (°NM).
Povedzme pre bobuľový výber musí byť dosiahnutá cukornatosť hrozna na úrovni minimálne 26 °NM.
Viac o tom, kedy sa víno môže pýšiť prívlastkom neskorý zber alebo ľadové víno, si môžete prečítať v článku: Pojmy na etikete – Viete si podľa nich vybrať dobré víno?.
Zvyškový cukor
Na rozdiel od cukornatosti, ktorá súvisí s obsahom cukru v mušte, zvyškový cukor udáva množstvo gramov cukru na liter už hotového vína. Tento údaj nájdete na každej etikete a približne vám prezradí, akú „sladkosť“ môžete vo víne očakávať. Podľa toho, koľko zvyškového cukru sa v ňom nachádza, delíme vína na:
|
Obsah zvyškového cukru (g/l) |
Suché vína |
0 – 4 g/l |
Polosuché vína |
4 – 12 g/l |
Polosladké vína |
12 – 45 g/l |
Sladké vína |
45+ g/l |
Rozdelenie vín podľa zvyškového cukru je na Slovensku zastrešené aj legislatívou. Vinári sú tak povinní dodržiavať označovanie svojich vín na základe stanovených hodnôt z tabuľky.
Vedeli ste, že... Uvedená tabuľka platí iba pre tiché vína? Pri šumivých vínach sa povolené hodnoty zvyškového cukru líšia (sú o niečo vyššie).
Výnimka pre suché vína s kyselinkami
Zaujímavosťou je, že určité vína sa môžu označovať ako suché aj napriek vyššiemu obsahu zvyškového cukru (nad 4 g/l). Výnimka je možná vtedy, ak víno obsahuje dostatočné množstvo kyseliniek, ktoré hodnoty cukru vyvážia (zvyškový cukor nepresiehol 9 g/l a celkový rozdiel kyselín a zvyškového cukru je menší ako 2 g/l).
Suché víno tak pokojne môže mať aj 5,3 gramov zvyškového cukru na liter ako napríklad QUERCUS Furmint či 7,2 g/l ako má QUERCUS Lipovina
No bez ohľadu na to, či dávate prednosť suchému vínu, alebo radšej siahnete po nejakom sladšom, v bohatej ponuke vín Chateau GRAND BARI si určite vyberiete.