Horúca stopa ročníka sa bude niesť celým Slovenskom... hovorí Michal Barták (1.časť)

Každý ročník má svoje špecifiká. Po "cibébovom" minulom roku sme netrpezlivo čakali, čím nás prekvapí príroda, počasie a aké hrozno nám urodia naše vinohrady. Keďže úroda je už v pivnici, porozprávali sme sa s našim vinárom Michalom Bartákom o hrozne a spôsobe jeho spracovania v tomto ročníku. Máme sa na čo tešiť?
Ako by ste zhodnotili ročník 2018 na Tokaji? Aké hrozno sa urodilo v tomto roku?
Ročník 2018 by som určite označil za nadpriemerný, a to hneď z dvoch dôvodov. V prvom rade sme oberali hrozno s nadpriemernou kvalitou, všetky oberané parcely u nás dosiahli prívlastkovú kvalitu. Cukornatosť pri zbere bola v rozmedzí 21,5°NM až 32°NM. Budeme mať teda veľa výberov z hrozna, či hrozienkových výberov. Druhým dôvodom je skutočne nadpriemerná úroda aj z hľadiska objemu. Zozbierali sme rekordne veľkú úrodu a ešte aj v prvotriednej kvalite. Vďačíme za to hlavne počasiu, kde sme na jar nemali žiadne ranné mrazy, neskôr od apríla až do októbra sme mali prakticky leto s veľkým množstvom slnečných dní a nechýbala ani dostatočná vlaha formou zrážok. Zaznamenávame širokú diverzitu hrozna, a preto budeme vedieť vyrábať v skutku krásne a odlišné vína. Ročník 2018 bol charakteristický ale aj nižšími kyselinami a preto nebude úplne ideálny na tvorbu sektov. Kyselina pri Furminte a Lipovine je ale stále dostatočne vysoká pre prípravu komplexne harmonických vín. V tomto roku nás tiež potešila svojou panenskou úrodou nová vinica Čelejka, kde nám rodila Lipovina a Zéta a svojou úrodou nám urobila veľkú radosť.
Aké označenia so sebou ponesú vína ročníka 2018?
"Horúca stopa ročníka sa bude niesť celý Slovenskom a pravdepodobne aj celou Európu". Odzrkadlí sa to celkovo na vyššej cukornatosti, vyššom alkohole a nižšou kyselinou. Tieto vína bude charakterizovať aj vyššia vyzretosť aromatického profilu. Tento ročník bude mať určite vyššiu kvalitu vín celkovo, a to nie len na Slovensku. Čo sa týka výrazu jednotlivých vín, k tým by som sa rád vyjadril až po harmonizácii a to na nový rok.