Marokánske jahňacie kotlety (Tajine) + CASSAVITA

Tajine je veľmi tradičné Marokánske jedlo. Jeho názov pochádza z nádoby v ktorej sa pripravuje. Tajine sa skladá z dvoch keramických častí: spodnej s hrubým dnom a vrchnej ktorá je kužeľovitého tvaru. Vďaka tejto konštruckií je jedlo pripravené v Tajine oveľa šťavnatejšie a viac nasiaknuté arómami.
K tomuto jedlu sa hodí víno ktoré je aromatickejšie a zvýrazní chuť sladkých ďatlí, hrozienok a granátového jablka. Napríklad CASSAVITA je veľmi dobrým výberom. Jeho osviežujúca vôňa a jemne korenistá chuť sa taktiež úžasne dopĺňa so šafránom, zázvorom a mladým jahňacím mäsom.
Na prípravu Marokánskych jahnacích kotliet budete potrebovať:
- 4-6 jahňacích kotliet
- 6 strúčikov cesnaku
- 1 vačšiu cibuľu
- 5cm kus celého zázvoru
- 1 čajovú lyžicu mletého zázvoru
- 1 čajovú lyžicu mletej rasce
- 1 čajovú lyžicu mletej červenej papriky
- 2 polievkové lyžice masla
- štipka šafránu
- 1/4 čajovej lyžice mletej štipľavej papriky
- 1 polievkovú lyžicu paradajkového pretlaku
- 6-10 kusov celých ďatlí (vykôstkovaných)
- 20g hrozienok
- 1 celú škoricu
- 1 granátové jablko
- čerstvý koriander
- soľ
- mleté čierne korenie
Postup:
- Jahňacie kotlety dobre posypte soľou a čiernym mletým korením.
- Cibuľu očistite a pokrájajte na drobno. Hrozienka dajte do misky a zalejte teplou vodou. Celý zázvor ošúpte a postrúhajte na jemnom strúhadle. Rozrežte granátové jablko a vyberte jadierka.
- V miske vymiešajte pretlačený cesnak, postrúhaný zázvor, mletú papriku a mletú rascu.Touto zmesou poriadne ponatierajte jahňacie kotlety a nechajte chvíľu marínovať.
- V prípade že nemáte k dispozícií Marokánsky Tajine, budete potrebovať panvicu a misku na zapekanie s vekom.
- Zohrejte panvicu (alebo spodnú časť Tajine) na strednom ohni a pridajte 2 lyžice masla. Dodajte cibuľu, štipľavú papriku, štipku soli a štipku šafránu. Dobre premiešajte a pečte 5 minút. Teraz pridajte paradajkový pretlak, vymiešajte a pečte ešte 1 minútu.
- Teraz pridajte namarínované jahňacie kotlety a pečte približne 10 minút. Kotlety obráťte na duhú stranu po 5tich minútach.
- Predhrejte si rúru na 200°C.
- Do panvice pridajte 1 hrnček vody, celú škoricu, ďatle a mletý zázvor. Premiešajte a nechajte vodu zovrieť.
- Preložte celé jedlo do misky na zapekanie, zalejte vodou tak aby bolo mäso celé ponorené, zakryte vekom a vložte do rúry (ak varíte v Tajine, dolejte vodu tak aby bolo celé mäso ponorené a zakryte vrchnou časťou).
- Pečte po dobu 30 minút, potom znížte teplotu na 170°C a pečte ďalšiu hodinu. Po približne 30 minútach skontrolujte hladinu vody, a ak je mäso odkryté dolejte ďalšiu. Opäť tak aby bolo mäso celé ponorené.
- Keď už je jedlo hotové, pridajte do misky namočené hrozienka, jadierka z granátového jablka a posýpte posekaným koriandrom.
- Jedlo podávajte s Marokánskym chlebom alebo kuskusom.
- Dobrú chuť.