Mýty a fakty o liečivých účinkoch vína

O tom, že pohár lahodného vína je zdraviu prospešný, sa vo vinárskych kruhoch hovorí pravidelne. Mnohí konzumenti sú však skeptickí a prezentované benefity považujú len za súčasť dobrého marketingu.
Aké má víno skutočné účinky na ľudský organizmus? Dokáže naozaj pomôcť v boji s kardiovaskulárnymi chorobami a ďalšími civilizačnými ochoreniami? Alebo je to iba nepodložený mýtus, ktorý sa traduje v spoločnosti?
Víno pomáha chrániť srdce pred infarktom [fakt]
Už od pradávna sa lekári snažili potvrdiť pravdivosť zázračných účinkov vína. Prvé serióznejšie zmienky nachádzame v roku 1786 u anglického lekára Wiliama Heberdena. O dve storočia neskôr sa rozbehlo niekoľko vedeckých štúdií, ktoré definitívne preukázali spojitosť striedmej konzumácie vína so znížením rizika infarktu.
K rovnakým záverom prichádzajú aj moderné štúdie. Milovníci vína majú o 60% menej infarktov a náhlych mozgových príhod v porovnaní s abstinentmi (Framinghamská štúdia dokonca uvádza pokles až o 80%!). Dôležitá je však pravidelnosť a správne množstvo alkoholu. To by nemalo presiahnuť 57g alkoholu denne pre mužov a 40g pre ženy; čo sú hodnoty obsiahnuté v približne 2 – 4dl vína.
Nemusíte mať preto žiadne výčitky, keď si po dobrej večeri doprajete pohár kvalitného vínka.
Za prospešnými účinkami vína stoja antioxidanty [fakt]
Schopnosť vína bojovať s kardiovaskulárnymi chorobami je daná jeho unikátnym zložením. Obsahuje totiž vysoké dávky vitamínov, minerálov a hlavne antioxidantov – vo forme tzv. flavonoidov. Nájdete v ňom napríklad kvercetín, katechín či najznámejší resveratrol. Práve prítomnosť resveratrolu je zaujímavá. Má výbornú schopnosť predchádzať tvorbe krvných zrazenín a blokovať nezdravý LDL cholesterol (čím zároveň zvyšuje dobrý HDL cholesterol). Preto sa odporúča pitie vína v kombinácii s jedlom.
Vďaka svojim vlastnostiam dokáže víno ochrániť nielen srdce, ale cievy pred kôrnatením. Znižuje riziko trombózy a mozgovej príhody.
Vedeli ste, že... Pozitívnym dôsledkom pravidelného pitia vína vo Francúzsku je o polovicu menší výskyt srdcových chorôb v populácii? A to aj napriek tomu, že Francúzi obľubujú ťažké jedlá plné živočíšnych tukov.
Iba červené vína sú zdravé [mýtus]
Je známe, že čím tmavšie bobule hrozna, tým viac resveratrolu obsahujú – teda áno, červené víno má z tohto pohľadu navrch. To ale rozhodne neznamená, že ostatné vína zaostávajú v množstve zdravotných benefitov. Obzvlášť tokajské víno, ktoré už Mária Terézia konzumovala ako svoj každodenný liek.
Novodobým dôkazom prítomnosti prospešných látok v tokajskom víne je výskum profesorky RNDr. Anny Gvozdjákovej, DrSc. z Farmakobiochemického laboratória LF UK v Bratislave. V roku 1995 potvrdila prirodzenú antioxidačnú schopnosť tokajského vína, vyrobeného z Furmintu.
Expertíza totiž preukázala vysoký podiel protektívnych antioxidantov, vitamínov C a E, beta-karoténov a ďalších látok, ktoré chránia organizmus pred voľnými radikálmi.
Objavte aj vy antioxidantmi nabitý Furmint v našom novom víne GENTLEMAN.
To, že pitie kvalitného vína má priaznivé účinky na zdravie, je teda nespochybniteľný fakt – a nielen marketingový slogan vinárov. Dôležitá je však primeranosť, aby sa z lieku nestal jed.