Chateau GRAND BARI s.r.o.

Ste starší ako 18 rokov?

 zapamätať
Chateau GRAND BARI s.r.o.

Chateau GRAND BARI s.r.o.

VAŠE OBĽÚBENÉ SUCHÉ A POLOSUCHÉ FURMINTY TERAZ V AKCII AŽ DO VÝŠKY -25%

Blog

Pojmy na etikete – Viete si podľa nich vybrať dobré víno? (2. časť)

GrandBloger 18. Jún 2018

V prvej časti článku sme sa venovali vínam podľa ich pôvodu. Informácia o tom, odkiaľ víno pochádza, je výbornou nápovedou pri jeho výbere – hlavne ak ho nepoznáte a musíte sa rozhodnúť len na základe údajov z etikety.

Medzi najkvalitnejšie vína patria vína s chráneným označením pôvodu. Do tejto kategórie spadajú akostné vínaakostné vína s prívlastkom, alebo tzv. prívlastkové vína.

Poďme sa pozrieť bližšie na jednotlivé označenia.

Akostné víno

Za akostné vína možno označiť také víno, ktoré bolo vyrobené iba z hrozna, dopestovaného v určitej vinohradníckej oblasti. Ďalšou podmienkou je, že dosiahnutá cukornatosť hrozna, musela byť pri zbere na úrovni minimálne 16° NM.

 

Akostné víno s prívlastkom (prívlastkové vína)

Ak pri výbere vína natrafíte na etiketu s označením akostné víno s prívlastkom, našli ste víno tej najvyššej kvality. Na výrobu prívlastkových vín sa totižto zbiera len hrozno v plnej zrelosti a kvalite.

Akostné víno s prívlastkom sa nesmie ničím obohacovať; rovnako je zakázaná akákoľvek chemická konzervácia (okrem použitia oxidu siričitého). Dokonca je stanovený aj maximálny hektárový výnos – teda to, aké množstvo hrozna pripadá na hektár výnosovej vinohradníckej plochy. Pre vína z vinohradníckej oblasti Tokaj ide o maximálne 9 500 kg.

Prívlastkové vína zvyčajne nesú aj ďalšie označenie, podľa ktorého viete lepšie odhadnúť potenciálnu chuť a kvalitu vybraného vína. Vína sa líšia predovšetkým cukornatosťou a obsahom alkoholu:

 

Prívlastok

Charakteristika použitého hrozna

Min. obsah cukru

Min. obsah alkoholu

Kabinetné víno

Hrozno v plnej zrelosti

19 °NM

9,5%

Neskorý zber

Hrozno v plnej zrelosti

Náš tip: Furmint suchý

21 °NM

9,5%

Výber z hrozna

Hrozno v plnej zrelosti, pričom sa dbá na starostlivý výber strapcov hrozna

23 °NM

9,5%

Bobuľový výber

Ručne zbierané prezreté strapce hrozna, ktoré boli zbavené všetkých nezrelých a poškodených bobúľ

26 °NM

8%

Hrozienkový výber

Ručne vyberané prezreté bobule hrozna

28 °NM

8%

Cibébový alebo Botrytický výber

Ručne vyberané prezreté bobule hrozna, ktoré boli napadnuté ušľachtilou plesňou Botrytis cinerea Persoon

28 °NM

8%

Ľadové víno

Zamrznuté hrozno, zbierané pri teplote -7°C a nižšej; bobule zostávajú zmrazené počas celého procesu spracovania

27 °NM

6%

Slamové víno

Vyzreté hrozno, sušené na slame, prípadne zavesené na šnúrach po dobu min. 3 mesiacov

27 °NM

6%

Ďalšie pojmy na etikete

Mladé víno

Stretli ste sa už s vínom označeným ako mladé víno? Ide o víno, plnené do fliaš pred koncom kalendárneho roka, pričom je vyrobené z hrozna, ktoré bolo zbierané v tom istom roku.

Archívne víno

Archívnym vínom sa označujú minimálne trojročné vína – teda vína, uvedené na trh až po uplynutí aspoň 3 rokov od samotného zberu a spracovania hrozna. Napríklad tokajské výbery sa často pomenúvajú ako archívne víno.

Vyberte si správne

Neexistuje univerzálny návod na to, ako nájsť víno, ktoré vám bude zaručene chutiť – pretože každý milovník vína uprednostňuje niečo iné. Pojmy na etiketách sú však užitočnou pomôckou pri hľadaní a spoznávaní nových vín a vinárstiev. Vďaka nim ihneď viete, či v rukách držíte viac alebo menej kvalitné víno.