Pojmy na etikete – Viete si podľa nich vybrať dobré víno? (2. časť)

V prvej časti článku sme sa venovali vínam podľa ich pôvodu. Informácia o tom, odkiaľ víno pochádza, je výbornou nápovedou pri jeho výbere – hlavne ak ho nepoznáte a musíte sa rozhodnúť len na základe údajov z etikety.
Medzi najkvalitnejšie vína patria vína s chráneným označením pôvodu. Do tejto kategórie spadajú akostné vína a akostné vína s prívlastkom, alebo tzv. prívlastkové vína.
Poďme sa pozrieť bližšie na jednotlivé označenia.
Akostné víno
Za akostné vína možno označiť také víno, ktoré bolo vyrobené iba z hrozna, dopestovaného v určitej vinohradníckej oblasti. Ďalšou podmienkou je, že dosiahnutá cukornatosť hrozna, musela byť pri zbere na úrovni minimálne 16° NM.
Akostné víno s prívlastkom (prívlastkové vína)
Ak pri výbere vína natrafíte na etiketu s označením akostné víno s prívlastkom, našli ste víno tej najvyššej kvality. Na výrobu prívlastkových vín sa totižto zbiera len hrozno v plnej zrelosti a kvalite.
Akostné víno s prívlastkom sa nesmie ničím obohacovať; rovnako je zakázaná akákoľvek chemická konzervácia (okrem použitia oxidu siričitého). Dokonca je stanovený aj maximálny hektárový výnos – teda to, aké množstvo hrozna pripadá na hektár výnosovej vinohradníckej plochy. Pre vína z vinohradníckej oblasti Tokaj ide o maximálne 9 500 kg.
Prívlastkové vína zvyčajne nesú aj ďalšie označenie, podľa ktorého viete lepšie odhadnúť potenciálnu chuť a kvalitu vybraného vína. Vína sa líšia predovšetkým cukornatosťou a obsahom alkoholu:
Prívlastok |
Charakteristika použitého hrozna |
Min. obsah cukru |
Min. obsah alkoholu |
Kabinetné víno |
Hrozno v plnej zrelosti |
19 °NM |
9,5% |
Neskorý zber |
Hrozno v plnej zrelosti Náš tip: Furmint suchý |
21 °NM |
9,5% |
Výber z hrozna |
Hrozno v plnej zrelosti, pričom sa dbá na starostlivý výber strapcov hrozna |
23 °NM |
9,5% |
Bobuľový výber |
Ručne zbierané prezreté strapce hrozna, ktoré boli zbavené všetkých nezrelých a poškodených bobúľ |
26 °NM |
8% |
Hrozienkový výber |
Ručne vyberané prezreté bobule hrozna |
28 °NM |
8% |
Cibébový alebo Botrytický výber |
Ručne vyberané prezreté bobule hrozna, ktoré boli napadnuté ušľachtilou plesňou Botrytis cinerea Persoon |
28 °NM |
8% |
Ľadové víno |
Zamrznuté hrozno, zbierané pri teplote -7°C a nižšej; bobule zostávajú zmrazené počas celého procesu spracovania |
27 °NM |
6% |
Slamové víno |
Vyzreté hrozno, sušené na slame, prípadne zavesené na šnúrach po dobu min. 3 mesiacov |
27 °NM |
6% |

Ďalšie pojmy na etikete
Mladé víno
Stretli ste sa už s vínom označeným ako mladé víno? Ide o víno, plnené do fliaš pred koncom kalendárneho roka, pričom je vyrobené z hrozna, ktoré bolo zbierané v tom istom roku.
Archívne víno
Archívnym vínom sa označujú minimálne trojročné vína – teda vína, uvedené na trh až po uplynutí aspoň 3 rokov od samotného zberu a spracovania hrozna. Napríklad tokajské výbery sa často pomenúvajú ako archívne víno.
Vyberte si správne
Neexistuje univerzálny návod na to, ako nájsť víno, ktoré vám bude zaručene chutiť – pretože každý milovník vína uprednostňuje niečo iné. Pojmy na etiketách sú však užitočnou pomôckou pri hľadaní a spoznávaní nových vín a vinárstiev. Vďaka nim ihneď viete, či v rukách držíte viac alebo menej kvalitné víno.