Prekvapte netradičným otváraním sektu na Silvestra (+Návod na sabráž)
Vianočné sviatky sú ideálnym obdobím na objavovanie nových chutí. Skúste preto vymeniť klasický, každoročne podávaný punč za niečo nové. Napríklad za pravý Sekt GRAND BARI.
Čo znamená „pravý“ sekt? Definuje ho spôsob výroby, ktorý ho robí výnimočným. Sekundárna fermentácia totiž prebieha priamo vo fľaši počas minimálne 9 mesiacov. Presne tak, akoby sa to malo realizovať podľa tradičných postupov.
To, či ide o šumivé víno vyrobené týmto spôsobom, zistíte už na prvý pohľad – pravý sekt má v porovnaní „s nepravým“ výrazne krajšie, jemnejšie a oveľa trvácnejšie perlenie, ktoré budete môcť pozorovať až do posledného dúška.
Vedeli ste, že: Sekundárna fermentácia vytvára bublinky v sekte úplne prirodzene? Pravý sekt tak nie je potrebné dodatočne dosycovať oxidom uhličitým.
Vďaka prísnemu dodržiavaniu výrobných metód si môžete počas tohtoročných Vianoc po prvýkrát dopriať to najlepšie zo sveta šumivých vín – sekt z hrozna, vypestovaného na jedinečnej sopečnej pôde tokajských honov.
Sekt si najviac vychutnáte v kruhu blízkych a priateľov. Výborne sa hodí na prípitok pred štedrou večerou, a samozrejme, na oslavu nového roka v priebehu silvestrovskej noci.
TIP od vinára: S vianočnými sviatkami sa spájajú firemné večierky, „štefanské zábavy“ a rôzne neformálne stretnutia. Počas takýchto eventov je ideálne podávať svieže, odrodové vína a ako welcome drink môžete zvoliť perlivé víno typu prosecco, napr. Barisecco od Chateau GRAND BARI. Pre svoju príjemnú chuť a harmonické kyselinky je vhodné ako ľahké pitie počas dlhých zimných večerov (a večierkov).
Prekvapte netradičným otváraním sektu na Silvestra
Určite ste už počuli o tzv. sabráži. Ide o techniku otvárania šumivého vína pomocou šable, ktorou sa odsekne hrdlo fľaše. Keď túto techniku realizuje profesionálny someliér, vyzerá to nielen veľmi efektne, ale aj jednoducho. Ak si osvojíte niekoľko užitočných rád, bude to jednoduché aj pre vás!
4 pravidlá, vďaka ktorým sa sabráž podarí
- Šumivé víno s korkovým uzáverom
Na sabráž potrebujete šumivé víno, pretože pri otváraní vám musí pomôcť tlak bubliniek. Vždy si vyberte fľašu s korkom, pretože v prípade plastovej zátky by mohlo dôjsť k jej neželanému samouvoľneniu.
- Zachladený sekt a stav pokoja
Pri sabráži je najdôležitejšia teplota sektu, ktorá sa musí pohybovať v rozmedzí od 3 – 6°C; nie viac. Zároveň majte na pamäti, že fľaša by mala oddychovať aspoň 12 hodín pred sabrážou. To znamená, že by sa ňou nemalo príliš hýbať.
Nezabudnite: Neotvárajte fľašu, ktorou niekto zatriasol!
- Precízna príprava
Ako prvé odstráňte z fľaše celú hliníkovú fóliu a košík (drôtik, ktorý je omotaný okolo štupľa). Hneď, ako je košík dolu, je nevyhnutné pridržiavať zátku prstom, aby náhodou nevystrelila. Dôležité je fľašu držať pevne v ruke pod 45° stupňovým uhlom a nasmerovať ju do prázdneho priestoru.
Nikdy nemierte na ľudí okolo vás.
- Jeden plynulý ťah na odrezanie hrdla fľaše
Tajomstvom úspešnej sabráže je potiahnutie someliérskeho meča alebo šable po šve na fľaši (tam, kde sa sklo spája), a to jedným, neprerušeným ťahom – od hrdla fľaše, smerom ku korku.
45° stupňový uhol a správna technika sú predpokladom bezpečnej sabráže, pri ktorej sa sekt otvorí jedným pohybom. Vďaka dostatočnému tlaku sa zároveň minimalizuje riziko poškodenia skla a znehodnotenia obsahu fľaše úlomkami.
Sekt je už od nepamäti súčasťou slávnostných udalostí a silvestrovských večerov. Ak chcete pobaviť svojich hostí a priateľov, práve oslava nového roka je ideálnou príležitosťou na predstavenie sabráže. Avšak v prípade, že ste si sabráž ešte nestihli natrénovať, je vhodné ju prenechať niekomu skúsenejšiemu. Alebo otvoriť sekt klasickým (o niečo bezpečnejším) spôsobom.
Vedeli ste že: Druhé miesto v Európe po Francúzsku, kde sa začali vyrábať sekty tradičnou metódou bola Bratislava. Práve tu vznikla prvá mimofrancúzska fabrika na sekty začiatkom 19. storočia.