Prečo robíme vína iba z vlastného hrozna

Za každým vínom Chateau GRAND BARI sa ukrýva veľký kus poctivej práce – od precízne vybratej odrody, šetrnej výsadby do vinohradníckych honov, každodennej starostlivosti o vinič, až po samotný zber a spracovanie hrozna.
Prvoradá je kvalita
Aby sme dosiahli vysokú kvalitu vín a ich harmonickú chuť, už pri výsadbe viniča zvažujeme, ktorý klon konkrétnej odrody použijeme. Jednotlivé klony a šľachtence sa líšia vlastnosťami ako: veľkosť bobúľ, cukornatosť či podiel kyselín. To nám umožňuje vybrať si z nich také, aké potrebujeme pre konkrétne víno. Môže ísť napríklad o klon Furmintu, určeného na menšiu produkciu, s prirodzene vyššou cukornatosťou.
Veľkosť bobúľ je zaujímavá aj z pohľadu štruktúry vína. „Správnou“ veľkosťou hrozna dokážeme zabezpečiť ideálnu koncentráciu aromatických prvkov v šupke. Čím menšie bobule hrozna, tým väčší pomer šupky k dužine a viac jedinečných látok, ktoré sa neskôr prejavia v spomínanej štruktúre vína a takisto aj v jeho chuti.
V našom vinohrade zároveň cielene vysádzame klony s redšími strapcami – pre čo najzdravšie, a teda najkvalitnejšie hrozno.
Garancia vlastností hrozna
Pri kupovanom hrozne nie je možné ovplyvniť ani chuť, ani jeho celkovú kvalitu. Preto pri výrobe vín Chateau GRAND BARI spracovávame iba hrozno z vlastnej produkcie, pri ktorom dokážeme zabezpečiť vysokú kvalitu a garantovať jeho pôvod.
Dokonale poznáme každý centimeter vinohradu, a preto vieme, aké odrody a klony sme použili, kde sa nachádzajú (v ktorom vinohradníckom hone) a aké vlastnosti a chuť môžeme očakávať (podľa zloženia pôdy, do ktorej bol vinič zasadený).
Vínohradníčenie šetrné k prírode
Od svojho vzniku pestujeme hrozno citlivo, v súlade s prírodou a s ohľadom na životné prostredie. Aj preto sú vinice Chateau GRAND BARI prihlásené do integrovanej ochrany, ktorá garantuje primárne používanie prírodných ošetrujúcich látok namiesto chemických... rozpráva majiteľ Jozef Jankulák o svojich vinohradoch.
Hrozno z našich viníc je tak výsledkom tvrdej práce vinohradníkov a výborným základom pre jedinečné vína Chateau GRAND BARI.