Rozmarínové crém brulée + ROYAL CUVÉE

Crém brulée je veľmi známy dezert ktorý sa objavil vo Francúzku už okolo roku 1691. Od tej doby sa z neho stal fenomén, ktorý je podávaný ve veľkom množstve po celom svete. Crém brulée, čiže "opálený krém" je vyrobený zo smotany, žĺtok, cukru a vanilky. Dnes pre vás máme pripravenú verziu, ktorá je ešte chutnejšia a aromatickejšia. Konkrétne ide o crém brulée s rozmarínom a rozmarínovým cukrom. K tejto verzií sa veľmi hodí víno ako napríklad Royal Cuvée, ktorého chuť je ešte viac zvýraznená vanilkou a sviežim rozmarínom. Jeho jemná medová aróma sa taktiež veľmi dobre dopĺňa s karamelizovaným cukrom.
Na prípravu tohto rozmarínového crém brulée budete potrebovať:
- 500ml smotany na varenie
- 1 struk vanilky
- 2x 10cm sviežeho rozmarínu
- 1/3 hrnčeka kryštálového cukru
- 5 žĺtok
- Na rozmarínový cukor:
- 1/3 hrnčeka kryštálového cukru
- 10cm sviežeho rozmarínu
Postup:
- V prípade, že chcete podávať crém brulée s rozmarínovým cukrom je potrebné si ho vopred pripraviť. Do uzatváratelnej nádoby dajte cukor a 10cm kus sviežeho rozmarínu. Nádobu zakryte a ponechajte stáť cez noc. Ak však toľko času nemáte, nechajte cukor stáť aspoň 2 hodiny.
- Vlejte smotanu na varenie do hrnca. Struk vanilky rozrežte nožom a jemne vyberte semiačka, tie potom pridajte do smotany spolu s dvomi 10cm kusmi rozmarínu. Začnite ohrievať až kým sa smotana nezačne jemne variť. Ak sa na povrchu začínajú vytvárať bubliny, stiahnite teplotu a varte ešte ďalších 10 minút. Z času na čas premiešajte. Doležité je aby smotana nevrela.
- Medzitým ako sa smotana ohrieva, v miske dobre vymiešajte žĺtka s kryštálovým cukrom.
- Ohriatu smotanu preceďte cez jemné sitko do misky. Semiačka z vanilky a rozmarín by mali ostať v sitku.
- Za neustáleho miešania pomaly pridávajte teplú smotanu do vymiešaných žĺtkov. V prípade že teplú smotanu pridáte veľmi rýchlo vajíčka sa uvaria.
- Predhrejte rúru do 150°C a pripravte si formy v ktorých budete piecť crém brulée. Prelejte vymiešanú zmes do foriem. Najlepšie je dať formy do hĺbšieho plechu (alebo inej formy na pečenie).
- V konvici na vodu si uvarte aspoň 1L vody. Prevarenú vodu vlejte do vačšiej formy tak aby siahala minimálne do 1/3 foriem v ktorých máte crém brulée.
- Pečte po dobu 35 minút.
- Upečené crém brulée ponechajte vychladnúť a tak vložte do chladničky. Najlepšie na noc, ale ak nie, postačia aj 2 hodiny.
- Pred podávaním pridajte na vrch 1 čajovú lyžičku rozmarínového cukru a za pomoci flambovacej pištole ho skaramelizujte.
- Ak takúto pištoľ nemáte, po pridaní cukru na vrch vložte crém brulée do predhriatej rúry (nastavenú na gril) a pečte približne 5 minút, alebo až kým sa cukor neskaramelizuje.
- Dobrú chuť.